Leer Kitesurfen, de Do's & Don'ts

Geplaatst op:

13/3/2024

Waarom leren kitesurfen?

Kitesurfen is een extreme sport en met stip op één de vetste watersport die er is. Maar hoe start je met kitesurfen? Waar kun je het leren en hoelang duurt het voordat je écht kan kiten? Je leest het allemaal in deze blog.

Allereerst is het heel erg belangrijk dat wanneer je wilt leren kitesurfen het raadzaam is om op zoek te gaan naar een gecertificeerde kitesurfschool, zij geven jou het juiste (en vooral het veiligste) duwtje in de rug. Better safe than sorry!

 

Kitesurfen – Start from Scratch!

De meeste cursisten zijn complete newby’s, zij hebben nog nooit met een vlieger gevlogen, nog nooit op een board gestaan of andere watersporten gedaan.
Daarom wordt altijd eerst begonnen met een trainerkite, dit is een kleine 2 lijns kite waarmee je de beginselen leert om uiteindelijk de grote kite te kunnen besturen.

Een standaard beginnerscursus is verdeeld over een 3-tal stappen, namelijk:
Stap 1 van leren kitesurfen
Het feilloos kunnen controleren van de kite op het strand; het oplaten, het neerlaten, het besturen van links naar rechts en de kite zelfs met één hand besturen.

Stap 2 van leren kitesurfen
Het bodydraggen in het water, je wordt voortgetrokken door de kracht van de kite.

Stap 3 van leren kitesurfen
Het echte kitesurfen. Dat bestaat uit een waterstart maken, waarbij je de eerste meters echt gaat kitesurfen. Maar in de meeste gevallen is het waterstarten, waterstarten en nog eens waterstarten en uiteindelijk varen naar links en rechts.

Het gemiddelde aantal uur wat een cursist nodig heeft om een zelfstandige kitesurfer te worden is ca. 12 uur.
De meeste mensen kunnen dan naar links en rechts varen en een gecontroleerde stop maken.

 Gelukkig zijn de Nederlandse wateren uitermate geschikt voor kitesurfen.

Hoe fit moet je zijn voor kitesurfen?

Je hoeft geen complete bodybuilder te zijn om de kracht van de kite aan te kunnen. Je hoeft zelfs niet op en top fit te zijn. Maar met een bepaald niveau van fitheid zal je sneller progressie boeken en langer op het water kunnen staan, wat uiteindelijke de meeste voldoening geeft.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen in het proces van leren kitesurfen?

Zodra je echt vastzit aan de kite kan dit voor sommige mensen als beangstigend ervaren worden, overigens ook na het kijken van bepaalde youtube filmpjes over kitesurf crashes. (niet kijken dus 😉)

Maar met een gecertificeerde instructeur ben je in goede handen en kan je erop vertrouwen dat hij je op je gemak zal stellen, stap voor stap komen de belangrijkste veiligheidsaspecten aan bod.

 

Wat heb je nodig om te leren kitesurfen?

Een zwembroek of bikini volstaat ;-).

Als je je aanmeldt bij een kitesurfschool dan zorgen zij voor de rest. Een kitesurfschool weet precies welke maat kite jij nodig hebt om op het water te gaan. Je krijgt een passend wetsuit, een harnas om je middel en eventuele schoentjes om je voeten.

Moet ik lessen nemen om te leren kitesurfen?

Kort en bondig…JA!! En dat zeggen we niet enkel zodat jij een les bij ons boekt ;-)

We hebben te maken met de wetten van de natuur. Moeder natuur mag hierin niet onderschat worden. Zij kan op bepaalde momenten namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties en dan is het heel fijn dat er een instructeur naast je staat die precies weet wat hij doet.

De instructeur bouwt je zelfvertrouwen rustig op. Je leert de ins- en outs van de verschillende veiligheidssystemen. Zodat je ook precies weet wat je te doen staat wanneer het mis (dreigt) gaat.  Alles erop gericht zodat jij snel een zelfstandige en verantwoorde kitesurfer wordt. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de andere kitesurfers en toevallige passanten op het strand. Toch lullig als je per ongeluk iemand onthoofd met je 21meter lijnen die aan je kite vastzitten.

Zonder de begeleiding van een instructeur ben je een gevaar voor jezelf maar ook voor anderen, op het water en op het strand. (trust me... dit wil je niet!!).

 

Wanneer kan je stoppen met lessen?

Jouw instructeur zal de uiteindelijke beslissing maken om je “los” te laten en als zelfstandige kitesurfer te certificeren.

Ben je echter zelf nog niet helemaal overtuigd van je kunnen? Dan is het raadzaam nog een aantal uurtjes met je instructeur dat zelfvertrouwen naar een hoger niveau te tillen.

Vanaf level 3J (IKO) zal de instructeur genoeg vertrouwen in je hebben zodat je alleen het water op kunt, en als jij er zelf ook klaar voor bent is je doel bereikt en ben je de independent kitesurfer🎉

Op vertoning van je level 3J* certificaat mag je overigens ook wereldwijd kitesurf spullen huren.

 

Wil je leren kitesurfen?

Ben je benieuwd of kitesurfen iets voor jou is? Boek nu een gratis proefles van 60 minuten!. Onze kitesurf instructeurs kunnen niet wachten om je enthousiast te maken voor deze sport.

Al enthousiast en wil je graag een kitesurf cursus volgen? Kijk dan vooral eens bij onze 1-, 3- of 5-daagse cursus.

*Level 3 J - is varen naar links en rechts en uitoefenen van een gecontroleerde stop.

De kitesurfschool met de beste kitesurfspullen te huur! Wij zijn experts op het gebied van alle materialen!

Geschreven door:

Kevin Peet

Eigenaar Kitsurfspot

🚀 Geschreven met passie voor kitesurfen door Kevin, jouw expert in kitesurfen! Pak je kans en boek nu je kitesurfles bij Kitesurfspot

Boek een Kiteles!

Lees ook onze andere blogs

Bekijk alle blogs!

Kitesurfles Scheveningen - waar wel?

Kitesurfles Scheveningen, de Zandmotor. Dichtbij Scheveningen zit de zandmotor, de ideale plek!

Lees dit bericht

Kitesurfles in Kijkduin

Ontdek de ultieme kitesurfschool in Kijkduin! Leer kitesurfen op vlak water zonder golven, geniet van ondiepe waterdiepte. Boek nu een kitesurfles in Kijkduin!

Lees dit bericht

Word Kitesurf Instructeur bij Kitesurfspot

Kitesurfles geven bij de leukste kitesurfschool. Kitesurfen doe je bij Kitesurfspot.nl

Lees dit bericht

6 tips & Tricks voor de juiste wetsuit

De ultieme gids voor het kiezen van de perfecte wetsuitdikte. Ontdek hoe je comfortabel en warm kunt blijven!

Lees dit bericht

Huur een surfboard in Den Haag/Kijkduin

Huur een surfboard in Kijkduin/Den Haag! Huur een surfboard en chill in het water. Huur je surfboard bij ons!

Lees dit bericht

Supboard huren in Den Haag

Huur een SUP in Kijkduin. SUPPEN Den Haag & Kijkduin, beleef avonturen met deze watersport! Kom langs en huur een SUP board.

Lees dit bericht

Tips & Tricks voor de beste spots in Den Haag

Ontdek de beste kitesurfspots in Den Haag met onze ultieme gids. Perfecte wind, prachtige locaties en tips voor elke surfer. Jouw avontuur begint hier!

Lees dit bericht

5 gevaarlijke dingen aan kitesurfen

Ontdek de gevaren van kitesurfen: sterke wind, veranderlijk weer, obstakels en meer. Gevaren kitesurfen informatie lees hier.

Lees dit bericht

De beste kitesurfschool in Den Haag

Kitesurfschool Kitesurfspot Den Haag: professionele instructeurs, veilige omgeving en toplocatie. Leer kitesurfen tijdens kitesurfles in Den Haag

Lees dit bericht

Kite Huren Den Haag

Kite huren in Den Haag: Ervaar de adrenaline met topkwaliteit gear of kitesurfles bij Kitesurfspot! Voor beginners en gevorderden. Huur nu ons materiaal!

Lees dit bericht

Kitesurfles in Kijkduin

Kitesurfles Kijkduin, wat je moet weten! Kitesurfschool Kijkduin & De omstandigheden die kunnen verschillen!

Lees dit bericht

Webcam Zandmotor: Bekijk actuele beelden hier!

Voor je sessie moet je voorbereid zijn, webcam zandmotor. We proberen je met informatie op deze pagina te helpen! Check de webcam zandmotor!

Lees dit bericht

Kitesurf reistas huren

Kitesurf reistas huren, waarom wel! Ook staan hier tips in om goedkoop je kitesurftas in te checken. Huren is top!

Lees dit bericht

Kitesurfen op de Zandmoter

Kitesurfen op de Zandmotor! Door het vlakke en ondiepe water worden tricks sneller geleerd of heb je de beginselen van het kitesurfen onder de knie!

Lees dit bericht

Wind Zandmotor: bekijk het hier!

Wind Zandmotor. Alles wat je moet weten over de voorspelde wind op de zandmotor en de actuele wind op zandmotor!

Lees dit bericht

Kitesurfsafari in Egypte

Kitesurftrip Egypte, de mooiste kitesurfsafari Egypte van Nederland. Kitesurfsafari Egypte alle informatie, super cool!

Lees dit bericht

Leer Kitesurfen, de Do's & Don'ts

Leren kitesurfen lijkt makkelijker dan het is. In deze blog beschrijven we waar je precies op moet letten en leer je de belangrijkste don'ts!

Lees dit bericht

Kitesurfen in Scheveningen

Scheveningen is dè spot om te kitesurfen, vanaf het water de prachtige boulevard van Scheveningen bewonderen? Kom kitesurfen in Scheveningen!

Lees dit bericht

Kitesurfen in Nederland, wat je moet weten!

Kitesurfen in Nederland, wat je zeker moet weten Kitesurfen! We beschrijven we waar je rekening mee moet houden in Nederland!

Lees dit bericht
Kitesurfschool in Scheveningen die gevorderde lessen aanbiedt

De Ultieme kitesurfschool

De kitehut van de Kitesurfschool Kitesurfspot naast Beachclub BIRDS aan de zandmotor. Helemaal zelf ontworpen en gemaakt met liefde door onze instructeurs. Onze ‘kitehut’ staat op één van Nederlands’ beste kitesurflocaties en ook bieden wij:

Douche & Kleedruimte 🚿

Onze instructeurs hebben allemaal een passie voor kitesurfen én zorgen dat ook jij de smaak te pakken krijgt. En hóe! Wedden dat jij binnen no-time op dat bord staat?

IKO-Certificering 🌞

Dit staat voor International Kiteboarding Organization. Na het voltooien van een cursus toon je met je Card aan dat je les hebt gehad bij een erkende school.

Hang Loose & BeaCHCLUB 😎

Lift mee op onze relaxte vibe. Wij zijn professioneel en weten wat we doen. Je bent in goede handen! Ook maken we graag tijd voor een biertje achteraf. Klinkt dat goed?

Ik wil kitesurfles
De kitesurfschool met de beste kitesurfspullen te huur! Wij zijn experts op het gebied van alle materialen!
Kitesurfspot Team
Antwoordt meestal binnen een paar uur
Kitesurfspot Team
Hi natural talent,
how can we help?
Start Whatsapp Chat
Ik snap het👌