Leren kitesurfen, dit zijn de do's & don'ts

Waarom leren kitesurfen?

Kitesurfen is een extreme sport en met stip op één de vetste watersport die er is. Maar hoe start je met kitesurfen? Waar kun je het leren en hoelang duurt het voordat je écht kan kiten? Je leest het allemaal in deze blog.

Allereerst is het heel erg belangrijk dat wanneer je wilt leren kitesurfen het raadzaam is om op zoek te gaan naar een gecertificeerde kitesurf school, zij geven jou het juiste (en vooral het veiligste) duwtje in de rug. Better safe than sorry!

 

Kitesurfen – Start from Scratch!

De meeste cursisten zijn complete newby’s, zij hebben nog nooit met een vlieger gevlogen, nog nooit op een board gestaan of andere watersporten gedaan.
Daarom wordt altijd eerst begonnen met een trainerkite, dit is een kleine 2 lijns kite waarmee je de beginselen leert om uiteindelijk de grote kite te kunnen besturen.

Een standaard beginnerscursus is verdeeld over een 3-tal stappen, namelijk:
Stap 1 van leren kitesurfen
Het feilloos kunnen controleren van de kite op het strand; het oplaten, het neerlaten, het besturen van links naar rechts en de kite zelfs met één hand besturen.

Stap 2 van leren kitesurfen
Het bodydraggen in het water, je wordt voortgetrokken door de kracht van de kite.

Stap 3 van leren kitesurfen
Het echte kitesurfen. Dat bestaat uit een waterstart maken, waarbij je de eerste meters echt gaat kitesurfen. Maar in de meeste gevallen is het waterstarten, waterstarten en nog eens waterstarten en uiteindelijk varen naar links en rechts.

Het gemiddelde aantal uur wat een cursist nodig heeft om een zelfstandige kitesurfer te worden is ca. 12 uur.
De meeste mensen kunnen dan naar links en rechts varen en een gecontroleerde stop maken.

 

Hoe fit moet je zijn voor kitesurfen?

Je hoeft geen complete bodybuilder te zijn om de kracht van de kite aan te kunnen. Je hoeft zelfs niet op en top fit te zijn. Maar met een bepaald niveau van fitheid zal je sneller progressie boeken en langer op het water kunnen staan, wat uiteindelijke de meeste voldoening geeft.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen in het proces van leren kitesurfen?

Zodra je echt vastzit aan de kite kan dit voor sommige mensen als beangstigend ervaren worden, overigens ook na het kijken van bepaalde youtube filmpjes over kitesurf crashes. (niet kijken dus 😉)

Maar met een gecertificeerde instructeur ben je in goede handen en kan je erop vertrouwen dat hij je op je gemak zal stellen, stap voor stap komen de belangrijkste veiligheidsaspecten aan bod.

 

Wat heb je nodig om te leren kitesurfen?

Een zwembroek of bikini volstaat ;-).

Als je je aanmeldt bij een kitesurfschool dan zorgen zij voor de rest. Een kitesurfschool weet precies welke maat kite jij nodig hebt om op het water te gaan. Je krijgt een passend wetsuit, een harnas om je middel en eventuele schoentjes om je voeten.

Moet ik lessen nemen om te leren kitesurfen?

Kort en bondig…JA!! En dat zeggen we niet enkel zodat jij een les bij ons boekt ;-)

We hebben te maken met de wetten van de natuur. Moeder natuur mag hierin niet onderschat worden. Zij kan op bepaalde momenten namelijk meedogenloos zijn en dan is het heel fijn dat er een instructeur naast je staat die precies weet wat hij doet.

De instructeur bouwt je zelfvertrouwen rustig op. Je leert de ins- en outs van de verschillende veiligheidssystemen. Zodat je ook precies weet wat je te doen staat wanneer het mis (dreigt) gaat.  Alles erop gericht zodat jij snel een zelfstandige en verantwoorde kitesurfer wordt. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de andere kitesurfers en toevallige passanten op het strand. Toch lullig als je per ongeluk iemand onthoofd met je 21meter lijnen die aan je kite vastzitten.

Zonder de begeleiding van een instructeur ben je een gevaar voor jezelf maar ook voor anderen, op het water en op het strand. (trust me... dit wil je niet!!).

 

Wanneer kan je stoppen met lessen?

Jouw instructeur zal de uiteindelijke beslissing maken om je “los” te laten en als zelfstandige kitesurfer te certificeren.

Ben je echter zelf nog niet helemaal overtuigd van je kunnen? Dan is het raadzaam nog een aantal uurtjes met je instructeur dat zelfvertrouwen naar een hoger niveau te tillen.

Vanaf level 3J (IKO) zal de instructeur genoeg vertrouwen in je hebben zodat je alleen het water op kunt, en als jij er zelf ook klaar voor bent is je doel bereikt en ben je de independent kitesurfer🎉

Op vertoning van je level 3J* certificaat mag je overigens ook wereldwijd kitesurf spullen huren.

 

Wil je leren kitesurfen?

Ben je benieuwd of kitesurfen iets voor jou is? Boek nu een gratis proefles van 60 minuten!. Onze kitesurf instructeurs kunnen niet wachten om je enthousiast te maken voor deze sport.

Al enthousiast en wil je graag een kitesurf cursus volgen? Kijk dan vooral eens bij onze 1-, 3- of 5-daagse cursus.

*Level 3 J - is varen naar links en rechts en uitoefenen van een gecontroleerde stop.

VAN VRIJGEZELLEN-FEEST TOT BEDRIJFSUITJE

Zelfstandig het water op? Behalve kitesurflessen huur je bij ons ook jouw losse kitesurfspullen. Extra leuk: ook voor jouw bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten of gewoon een gezellige dag met vrienden zit je bij ons goed. Zo hebben we bijvoorbeeld ook golfsurfboards, trainerkites en wingfoils.

Kitesurfspot team is starting surfing

Lespakketten

Ga voor kitesurflessen of een meerdaagse cursus voor ieder niveau.

Kiteverhuur

Al ervaring op zak? Huur de nieuwste Mystic en Ozone-kites.

Kitesurfschool Kitesurfspot Den Haag

Overige activiteiten

Een bedrijfsuitje organiseren of een downwinder maken? Let's do it!

wij werken samen met:

De kitesurfschool met de beste kitesurfspullen te huur! Wij zijn experts op het gebied van alle materialen!
Kitesurfspot Team
Antwoordt meestal binnen een paar uur
Kitesurfspot Team
Hi natural talent,
how can we help?
Start Whatsapp Chat