Kitesurfen op de Zandmoter

Geplaatst op:

19/3/2024

De Zandmotor is dè ideale locatie om te (leren) kitesurfen.

Kitesurfen op de Zandmotor is een unieke ervaring die door zowel beginners als gevorderde kitesurfers wordt beschouwd als een van de beste plekken voor deze spannende sport. Deze speciale locatie aan de Nederlandse kust biedt ideale omstandigheden voor iedereen die de sport wil leren of zijn vaardigheden wil verbeteren.

Dit kunstmatige schiereiland heeft niet alleen bijgedragen aan de bescherming van de kustlijn, maar is ook een paradijs geworden voor kitesurfers. Het is dé kitesurflocatie aan zee met vlakwater zonder stroming en golven.

In deze blog lees je alles over de Zandmotor, waarom het een mega vette kitesurfspot is, wat de weersomstandigheden zijn en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Het project de Zandmotor!

Het experiment project “De Zandmotor” is bedoeld als natuurlijke vorm van kustbeheer om stranden en duinen op een veilige breedte van de zee te houden.

In het verleden was het strand vanaf Hoek van Holland tot aan Scheveningen relatief smal en was er geregeld aanvulling van zand benodigd. Dit is opgelost door een kunstmatig aangelegde zandbank van 21,5 Miljoen m3 in de vorm van een schiereiland.

De weersomstandigheden (golven, wind en water) zorgen ervoor dat dit zand zich verspreidt over het kustgebied van Hoek van Holland tot Scheveningen. De zandbank, welke als natuurlijke kustbeheerder bedoeld is, heeft als bijkomend voordeel dat er een binnenwater ontstaan is. Wat zich uitstekend leent om te (leren) kitesurfen.

5 Voordelen van kitesurfen op de Zandmotor

De Zandmotor is bij uitstek een fantastische plek om te kitesurfen, vanwege deze 5 voordelen:

  1. Unieke Vlakwaterlocatie: De Zandmotor biedt een uitgestrekte lagune met vlak water, ideaal voor zowel beginners als gevorderde kitesurfers. Het is de perfecte plek om nieuwe tricks te oefenen of de basis van het kitesurfen onder de knie te krijgen.
  2. Veiligheid: Omringd door een zandbank, is de Zandmotor een van de veiligste kitesurflocaties. Mocht er iets misgaan, dan zorgt de zandbank ervoor dat je veilig terugspoelt naar het strand.
  3. Geen stroming of golven: In tegenstelling tot veel andere kitesurfspots, heeft de lagune van de Zandmotor geen last van stroming of hoge golven, wat het een ideale leeromgeving maakt. De lagune staat echter wel in verbinding met de zee, wat in aan- en afvoer (eb en vloed) van water resulteert.
  4. Beschikbaarheid: Van begin april tot eind oktober is de Zandmotor open voor kitesurflessen, waardoor het een groot deel van het jaar beschikbaar is voor enthousiastelingen.
  5. Diversiteit: Voor degenen die zowel van vlak water als van golven houden, biedt de Zandmotor beide opties. Een korte wandeling brengt je van de rustige lagune naar de uitdagende golven van de zee.
    Deze unieke lagune is een heerlijke vlakwater spot die erg geliefd is bij de kitesurfers.

De pro’s kunnen hier hun freestyle tricks oefenen, terwijl de aanstormende talenten hier hun eerste kitesurflessen krijgen. Dit kan ook bij ons met deze link!

Wil jij dus les en informatie van de beste kitesurfschool van de Zandmotor? Kijk dan vooral eens bij onze 1-, 3- of 5-daagse cursus.

Wanneer kan je Kitesurfen op de zandmotor?

In de periode van april t/m oktober kunnen de kitesurf fanaten hier hun gang gaan. Wij geven kitesurfles op de zandmotor vanaf eind maart tot eind oktober.

De échte "die-hards" die in de winterperiode gewoon doorgaan met kitesurfen staat deze locatie ook tot hun beschikking.

Houd je niet van het vlakke water? Loop dan 50m verder en je kan losgaan in de golven van de zee.

De beste windrichting op kitesurfspot de Zandmotor?

Omdat de zandmotor een lagune is, omringd door zand maakt het qua veiligheidsaspect niet uit waar de wind vandaan komt. (lees: zodra je op zee gaat met oostenwind kan dit problemen opleveren i.v.m. afdrijven).

Echter, zodra de wind uit het oosten komt wordt hij heel vlagerig en is hij niet relaxed om te kitesurfen.
Als de wind uit het oosten komt (dus over het land) zorgen de huizen, duinen, obstakels e.d. ervoor dat de wind super turbulent is. De windvlagen komen vaak als een raket door de lucht heen, waardoor kitesurfen behoorlijk lastig wordt.

De beste wind die je kan hebben op de zandmotor is van Zuid-West tot Noorden wind, dan komt de wind vanaf de zee, omdat deze stabiel en vrij van obstakels is. Een stabiele wind zorgt voor een mega chille kitesurf sessie.

Webcam Zandmotor

Voor actuele beelden van de Zandmotor en om de omstandigheden te checken voordat je gaat, bezoek de webcam van de Zandmotor.

Hoe kom ik bij de Zandmotor?

Wil je zelf gaan kitesurfen op de Zandmotor? Bekijk hier de route naar Kitesurfspot!

Ben je met de fiets? Zet je fiets dan voor ons terrein bij fietsenstalling Strandslag 2 op het Zandmotorpad.

Ben je met de auto? Parkeer je auto op de Machiel Vrijenhoeklaan in Den Haag. Vanaf daar is het slechts 8 minuten wandelen.

Leren kitesurfen op zee of op vlakwater?

Door het vlakke en rustige water van de Zandmotor krijgen cursisten snel een gevoel van zelfvertrouwen. De rand van de Zandmotor is uitgerust met een strook van ondiep water. Het controleren van de kite in het ondiepe zorgt ervoor dat deze skills op een topniveau gemasterd worden.

Het midden van de Zandmotor is ca. 2 tot 3 meter diep en geeft je een gevoel dat je écht in het diepe water verkeerd. Maar geen paniek, je bent namelijk niet in de open zee. Indien er een gevoel van onrust heerst bij de cursist hoeft diegene zich geen zorgen te maken want uiteindelijk spoelt diegene weer aan op het strand.

Het leren kitesurfen op de zee vergt net wat meer energie, hier hebben we te maken met stroming en golven. Maar let op! Als je eenmaal op de zee kan kitesurfen, dan kun je het werkelijk overal. Dan is het vlakke water van de zandmotor een Peace of Cake!

Waar je ook voor kiest, de Zandmotor biedt het beste van beide werelden.

Ben je benieuwd of kitesurfen überhaupt iets voor jou is? Boek dan een 1-daagse introductie cursus!
Onze kitesurf instructeurs maken je graag enthousiast voor de sport.

Toevallig al enthousiast en wil je graag een kitesurf cursus volgen? Kijk dan vooral eens bij onze 1-, 3- of 5-daagse cursus.

De kitesurfschool met de beste kitesurfspullen te huur! Wij zijn experts op het gebied van alle materialen!

Geschreven door:

Kevin Peet

Eigenaar Kitsurfspot

🚀 Geschreven met passie voor kitesurfen door Kevin, jouw expert in kitesurfen! Pak je kans en boek nu je kitesurfles bij Kitesurfspot

Boek een Kiteles!

Lees ook onze andere blogs

Bekijk alle blogs!

Kitesurfles Scheveningen - waar wel?

Kitesurfles Scheveningen, de Zandmotor. Dichtbij Scheveningen zit de zandmotor, de ideale plek!

Lees dit bericht

Kitesurfles in Kijkduin

Ontdek de ultieme kitesurfschool in Kijkduin! Leer kitesurfen op vlak water zonder golven, geniet van ondiepe waterdiepte. Boek nu een kitesurfles in Kijkduin!

Lees dit bericht

Word Kitesurf Instructeur bij Kitesurfspot

Kitesurfles geven bij de leukste kitesurfschool. Kitesurfen doe je bij Kitesurfspot.nl

Lees dit bericht

6 tips & Tricks voor de juiste wetsuit

De ultieme gids voor het kiezen van de perfecte wetsuitdikte. Ontdek hoe je comfortabel en warm kunt blijven!

Lees dit bericht

Huur een surfboard in Den Haag/Kijkduin

Huur een surfboard in Kijkduin/Den Haag! Huur een surfboard en chill in het water. Huur je surfboard bij ons!

Lees dit bericht

Supboard huren in Den Haag

Huur een SUP in Kijkduin. SUPPEN Den Haag & Kijkduin, beleef avonturen met deze watersport! Kom langs en huur een SUP board.

Lees dit bericht

Tips & Tricks voor de beste spots in Den Haag

Ontdek de beste kitesurfspots in Den Haag met onze ultieme gids. Perfecte wind, prachtige locaties en tips voor elke surfer. Jouw avontuur begint hier!

Lees dit bericht

5 gevaarlijke dingen aan kitesurfen

Ontdek de gevaren van kitesurfen: sterke wind, veranderlijk weer, obstakels en meer. Gevaren kitesurfen informatie lees hier.

Lees dit bericht

De beste kitesurfschool in Den Haag

Kitesurfschool Kitesurfspot Den Haag: professionele instructeurs, veilige omgeving en toplocatie. Leer kitesurfen tijdens kitesurfles in Den Haag

Lees dit bericht

Kite Huren Den Haag

Kite huren in Den Haag: Ervaar de adrenaline met topkwaliteit gear of kitesurfles bij Kitesurfspot! Voor beginners en gevorderden. Huur nu ons materiaal!

Lees dit bericht

Kitesurfles in Kijkduin

Kitesurfles Kijkduin, wat je moet weten! Kitesurfschool Kijkduin & De omstandigheden die kunnen verschillen!

Lees dit bericht

Webcam Zandmotor: Bekijk actuele beelden hier!

Voor je sessie moet je voorbereid zijn, webcam zandmotor. We proberen je met informatie op deze pagina te helpen! Check de webcam zandmotor!

Lees dit bericht

Kitesurf reistas huren

Kitesurf reistas huren, waarom wel! Ook staan hier tips in om goedkoop je kitesurftas in te checken. Huren is top!

Lees dit bericht

Kitesurfen op de Zandmoter

Kitesurfen op de Zandmotor! Door het vlakke en ondiepe water worden tricks sneller geleerd of heb je de beginselen van het kitesurfen onder de knie!

Lees dit bericht

Wind Zandmotor: bekijk het hier!

Wind Zandmotor. Alles wat je moet weten over de voorspelde wind op de zandmotor en de actuele wind op zandmotor!

Lees dit bericht

Kitesurfsafari in Egypte

Kitesurftrip Egypte, de mooiste kitesurfsafari Egypte van Nederland. Kitesurfsafari Egypte alle informatie, super cool!

Lees dit bericht

Leer Kitesurfen, de Do's & Don'ts

Leren kitesurfen lijkt makkelijker dan het is. In deze blog beschrijven we waar je precies op moet letten en leer je de belangrijkste don'ts!

Lees dit bericht

Kitesurfen in Scheveningen

Scheveningen is dè spot om te kitesurfen, vanaf het water de prachtige boulevard van Scheveningen bewonderen? Kom kitesurfen in Scheveningen!

Lees dit bericht

Kitesurfen in Nederland, wat je moet weten!

Kitesurfen in Nederland, wat je zeker moet weten Kitesurfen! We beschrijven we waar je rekening mee moet houden in Nederland!

Lees dit bericht
Kitesurfschool in Scheveningen die gevorderde lessen aanbiedt

De Ultieme kitesurfschool

De kitehut van de Kitesurfschool Kitesurfspot naast Beachclub BIRDS aan de zandmotor. Helemaal zelf ontworpen en gemaakt met liefde door onze instructeurs. Onze ‘kitehut’ staat op één van Nederlands’ beste kitesurflocaties en ook bieden wij:

Douche & Kleedruimte 🚿

Onze instructeurs hebben allemaal een passie voor kitesurfen én zorgen dat ook jij de smaak te pakken krijgt. En hóe! Wedden dat jij binnen no-time op dat bord staat?

IKO-Certificering 🌞

Dit staat voor International Kiteboarding Organization. Na het voltooien van een cursus toon je met je Card aan dat je les hebt gehad bij een erkende school.

Hang Loose & BeaCHCLUB 😎

Lift mee op onze relaxte vibe. Wij zijn professioneel en weten wat we doen. Je bent in goede handen! Ook maken we graag tijd voor een biertje achteraf. Klinkt dat goed?

Ik wil kitesurfles
De kitesurfschool met de beste kitesurfspullen te huur! Wij zijn experts op het gebied van alle materialen!
Kitesurfspot Team
Antwoordt meestal binnen een paar uur
Kitesurfspot Team
Hi natural talent,
how can we help?
Start Whatsapp Chat
Ik snap het👌